Handlovskí učitelia sa rozhodnú, či opäť nevstúpia do ostrého štrajku

06.12.2012 Prievidza

Handlová 6. decembra (TASR) - Pedagógovia z Handlovej plánujú v piatok 7. decembra stretnutie, na ktorom sa dohodnú, či opäť vstúpia do ostrého štrajku, alebo sa len zúčastnia na protestných zhromaždeniach. Učitelia nesúhlasia s návrhmi, ktoré predniesla vláda na rokovaní s Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy.

Ako sa pre TASR vyjadril Jozef Juríček zo Základnej školy na ulici Školská v Handlovej, "zajtra (7. decembra) sa máme stretnúť a rozhodnúť o ďalšom postupe od budúceho týždňa. Možností je niekoľko, buď sa niektorí učitelia zo škôl spoločne zúčastnia protestných zhromaždení v Trenčíne, Bratislave alebo Banskej Bystrici, alebo nepopustíme a vstúpime opäť do ostrého štrajku. Na to však potrebujeme súhlasné stanovisko všetkých škôl z Handlovej," priblížil situáciu v handlovských školách Juríček.

Juríček navrhuje aj ďalšiu alternatívu, a to spoločné stretnutie pedagogických a nepedagogických zamestnancov spoločne s primátorom mesta Rudolfom Podobom v dome kultúry. "Vzhľadom na to, že je nominantom Smeru-SD, chceme ho vyzvať, aby podal návrh vláde."

Ako ďalej uviedol Juríček, učitelia nesúhlasia s návrhom ohľadom definitívy, t.j. aby 55-ročných učiteľov po 25 odrobených rokoch v školstve nemohli prepustiť. "Čo dokáže 55-ročný učiteľ na hodine telesnej výchovy? Neukáže už ani cviky žiakom. Alternatívou by bol odchod do dôchodku. Ako je to u policajtov, ktorí po pätnástich odrobených rokoch odchádzajú do dôchodku," doplnil Juríček.

Handlovskí učitelia opakujú, že im nejde len o zvýšenie platov. Upozorňujú aj na havarijný stav niektorých svojich škôl, ktoré by nutne potrebovali rekonštrukciu. Nepáči sa im ani málo razantný prístup vyšších predstaviteľov školských odborov v súvislosti s rokovaním s vládou. Definitívne rozhodnutie o ďalšom postupe handlovských učiteľov bude známe v priebehu budúceho týždňa.
 

Vyberte región